• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

JZB – Pálenky z méně známých druhů ovoce

Rubrika Report, Z domova. Monday, 30. July, 2012 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, JZB, U Kastelána
Jul 30

Až z dalekého slovácka dorazili 24.7. do Brna dva věrozvěstové aby šířili informace o nejkrásnějším možném využití ovoce. Jedinečnou možnost ochutnat pálenky z ovoce o kterém jsem dosud ani neslyšel přineslo Jídlo z blízka.

Pálenky z méně známých druhů ovoce

Vít Hrdoušek, věrný trendu “žádná degustace nezačíná včas”, se ujal slova asi půlhodinu po ohlášeném začátku akce, která se konala v restauraci U Kastelána. Pokud to zde čte nějaký pořadatel degustací, rád bych na něj na tomto místě apeloval – není až tak hrozné nechat lidi sedět a čekat, hrozné je jim k tomu čekání nic nenalít!

Vít Hrdoušek

Odložený start mě tedy moc nebavil, naštěstí vše odpuštěno, když se akce konečně rozjela. Vít Hrdoušek, předseda Slow food Bílé Karpaty, je skvělý exemplář srdečného nadšence, který svým projevem dokázal zaujmout i pobavit. Taxonomii, pěstování i zpracování plodů má zmáknutou na takovém tom sympatickém levelu, že není schopen vést delší projev bez neustálého zabíhání do detailů. Vím tedy, kde stromky koupit, jak je to pěkné když kvetou a veškerý hmyz se na ty květy slétá, jak moruše ačkoliv je třeba červená i černá, tak je to furt moruše bílá a že ty moruše děsně barví a jak to asi bylo těžké před sto lety prát, jelikož se nosilo jen nebarvené plátno atd. :-)

Pálenky z méně známých druhů ovoce

Ochutnávat jsme začali likéry, nejvíc mi chutnal ten z Dřínu. Likéry jsou nenáročné jak na zdroje ovoce, tak na technologii a prý by si je měl měl doma dělat každý. Stačí dobrá vínovice, ovoce a trocha trpělivosti. Oproti pálenkám je to sice takové “babské pití”, ale vzhledem k náročnosti sběru, je to taky spolu s kompoty jediná možnost zpracování.

Následovala i soutěžní část, kdy každý stůl dostal ochutnat jinou pálenku a kdo by uhodl z jakého ovoce je, dostal by štamprli zadarmo (následující volná degustace už byla placená). K radosti pořadatelů nikdo nic neuhodl, což se ostatně dalo čekat, protože jak pojmenovat ovoce, které jsem nikdy nejedl? Na druhou stranu pro soutěžící to velká ztráta nebyla, degustovalo se za 25 korun malá štamprle.

Pálenky z méně známých druhů ovoce

Ochutnal jsem Durancii, Oskeruši a Jaderničku. Co vzorek to originál, bohužel až takový originál, že se ani nedá koupit. Všechno je to domácí výroba, se kterou se výrobci jen s těžkým srdcem loučí. Marketingově to ovšem špatná strategie není, zájemce o ochutnání přinutí vyrazit do Tvarožné Lhoty třeba do Muzea oskeruše nebo ještě lépe 22. až 23.9. na Oskorušobraní. Poznat spolu s produktem i místo a lidi je asi to o co se Slow food snaží, takže hurá na Slovácko!

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek