• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

JZB – Vaříme z tradičních druhů obilovin

Rubrika Report, Z domova. Monday, 23. July, 2012 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, JZB
Jul 23

První doprovodná akce letošního festivalu Jídlo z blízka, na kterou jsem si zašel a hned s mezinárodní účastí! Rakouský kuchař Johann Reisinger přijel 11.7. představit zapomenuté druhy obilovin, které znovuobjevuje.

Jídlo z blízka

Jídlo z blízka

Degustace zrní a mouky určitě není nic, čím by se člověk chlubil před chlapama v hospodě. Na druhou stranu, ten kdo chce držet prst na tepu doby občas musí důvěřovat zkušenějším. Tím byl v tomto případě Michal Göth, který Johanna Reisingera pozval do Kastelána, kde o den později vařil degustační menu a tato akce také sloužila jako lákadlo. Menu jsem bohužel neochutnal, protože jsem musel držet prst i na tepu IT doby, takže se můžu vyjádřit jen k základní surovině, kterou reprezentovala následující sestava:

  • Pšenice jednozrnka
  • Pšenice dvouzrnka
  • Pšenice špalda
  • Horská pšenice
  • Nahosemenný ječmen
  • Nahosemenný oves
  • Waldstaude žito
Jídlo z blízka Jídlo z blízka

Degustace mouky mohla pro náhodné kolemjdoucí působit jako by se v parku na Kolišti pořádalo setkání kokainistů. Skupina asi třiceti lidí si chodila k hlavnímu stolu do degustačních lžiček nabírat bílý prášek, který si u nosu mnuli mezi prsty, následně ochutnávali a vzájemně si sdělovali svoje dojmy.

Jídlo z blízka

Samotná mouka se mnou nic nedělala, takže zůstávám u osvědčeného kolumbijského importu, větší parádu ovšem udělalo uvařené obilí. Samotné zrno se zpracovává šetrným obrušováním, tak aby se odstranily vnější slupky, ale vnitřní zůstaly zachovány. Asi nejsem sám, kdo si třeba se sojovým masem prožil ten trapný moment vnitřního přesvědčování “když je to teda tak zdravé, tak to zkusím vyzvracet až za 10 minut”. Nic takového se mi u neochuceného uvařeného obilí nestalo. Každý druh měl svoji zajímavou příjemnou chuť a mozek okamžitě začal nabízet možné kombinace. Pro mě byl jasný hit nahosemenný oves, který byl lehce do sladka a prvně jsem si myslel, že to rýže.

Kromě toho, že jsem nemohl následující den na Reisingerovo degustační menu mě mrzí, že kuchařka zatím vyšla jen v němčině. Hodně to snižuje šanci na větší rozšíření, kterému by jinak už nic nebránilo, protože kompletní suroviny se dají koupit online.

Tato akce měla ještě jeden malý bonus – možnost nahlédnout do téměř hotové restaurace Pavillon, kde už se finišuje design otevřené kuchyně a originální nábytek už čeká na svoje umístění.

Restaurace Pavillon

Restaurace Pavillon

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek