První doprovodná akce letošního festivalu Jídlo z blízka, na kterou jsem si zašel a hned s mezinárodní účastí! Rakouský kuchař Johann Reisinger přijel 11.7. představit zapomenuté druhy obilovin, které znovuobjevuje.
Degustace zrní a mouky určitě není nic, čím by se člověk chlubil před chlapama v hospodě. Na druhou stranu, ten kdo chce držet prst na tepu doby občas musí důvěřovat zkušenějším. Tím byl v tomto případě Michal Göth, který Johanna Reisingera pozval do Kastelána, kde o den později vařil degustační menu a tato akce také sloužila jako lákadlo. Menu jsem bohužel neochutnal, protože jsem musel držet prst i na tepu IT doby, takže se můžu vyjádřit jen k základní surovině, kterou reprezentovala následující sestava:
- Pšenice jednozrnka
- Pšenice dvouzrnka
- Pšenice špalda
- Horská pšenice
- Nahosemenný ječmen
- Nahosemenný oves
- Waldstaude žito
Degustace mouky mohla pro náhodné kolemjdoucí působit jako by se v parku na Kolišti pořádalo setkání kokainistů. Skupina asi třiceti lidí si chodila k hlavnímu stolu do degustačních lžiček nabírat bílý prášek, který si u nosu mnuli mezi prsty, následně ochutnávali a vzájemně si sdělovali svoje dojmy.
Samotná mouka se mnou nic nedělala, takže zůstávám u osvědčeného kolumbijského importu, větší parádu ovšem udělalo uvařené obilí. Samotné zrno se zpracovává šetrným obrušováním, tak aby se odstranily vnější slupky, ale vnitřní zůstaly zachovány. Asi nejsem sám, kdo si třeba se sojovým masem prožil ten trapný moment vnitřního přesvědčování “když je to teda tak zdravé, tak to zkusím vyzvracet až za 10 minut”. Nic takového se mi u neochuceného uvařeného obilí nestalo. Každý druh měl svoji zajímavou příjemnou chuť a mozek okamžitě začal nabízet možné kombinace. Pro mě byl jasný hit nahosemenný oves, který byl lehce do sladka a prvně jsem si myslel, že to rýže.
Kromě toho, že jsem nemohl následující den na Reisingerovo degustační menu mě mrzí, že kuchařka zatím vyšla jen v němčině. Hodně to snižuje šanci na větší rozšíření, kterému by jinak už nic nebránilo, protože kompletní suroviny se dají koupit online.
Tato akce měla ještě jeden malý bonus – možnost nahlédnout do téměř hotové restaurace Pavillon, kde už se finišuje design otevřené kuchyně a originální nábytek už čeká na svoje umístění.