Zašel jsem v Londýně omrknout a hlavně ochutnat jeden aktuální gastronomický hit. A kromě oblíbenosti, je to asi i trend, na který si u nás budeme muset ještě hodně dlouho počkat. Protože přirovnám-li to k vývoji hudby, tak u nás jsme rádi za vydařenou produkci 30. let, zatímco v Londýně už sály vyprodává punk.
To přirovnání k punku myslím hodně volně, je mi jasné, že punk a jídlo moc lákavě asi působit nebude, ale tady to myslím spíš jako vzepření se zažitým konvencím, uvolněnost a chuť dělat si věci po svém.
Nejprve tedy něco málo k historii tohoto podniku. Na počátku byl Meat Wagon, pak Meat Liquor a jako poslední vznikl Meat Market. Meat Wagon byl jen pojízdný přívěs, který pomohl zpropagovat Jamie Oliver a v tom videu je vidět i jejich zásadní produkt a technika. Když se tihle gastro-punkeři dostali do médií, vykašlali se na kočovný život a otevřeli Meat Liquor, kde se vyřádili jak gastronomicky, tak esteticky. Meat market je oproti tomu menší, klidnější a nezkušeným jedincům bych ho doporučil pro úvodní seznámení, protože Meat Liquor může být hodně divokej, ale o tom až příště.
Bistro je v prvním patře Jubilee hall v Covent garden, takže pekně v centru, pěšky všude kousek. Poprvé jsem tam byl na jaře v neděli večer a podruhé na začátku října v pátek okolo třetí odpoledne. Ty časy nepíšu jen tak, je totiž pravděpodobné, že jindy je tam hodně narváno a půlhodinová fronta se bere jako úspěch. Když jsem tam byl já, tak žádná fronta nebyla a obsazenost byla lehce nad polovinou kapacity. To v Meat Liquor jsem na mrazu stál venku hodinu než jsem vůbec mohl u baru čekat na místo u stolu, ale to zase předbíhám.
Nabídka je velmi stručná a jednoznačně zaměřená na burgery a hotdogy v kvalitě, která vám změní život Celkem dlouhý pult, otevřená kuchyně a vysoké stoly v řadě na ochozu nad halou, kde maso vystřídaly stánky s hadrama a blbostma pro turisty. K zásadním designovým prvkům interiéru patří záplava menších svítících cedulí s nadšenými tweety, dveře na toalety nadepsané “Chicks” & “Dicks” a hlavně černá zeď s nápisem “Konvertovaní vegetariáni” pod kterým je rostoucí seznam jmen.
Ceny “hlavních chodů” oscilují okolo 7 GBP, plechovkové pivo okolo 4 GBP (Budvar a žatecký Hobo), nekonečný kelímek nealka (cola, fanta, sprite) je za 2.50 GBP a pak jsou tam ještě nějaké chuťovky (z dezertů jen zmrzlina), ale k tomu jsem se zatím nedostal. K čemu jsem se dostal jsou jejich těžké váhy – Dead hippie a Black palace burger za 7.50 GBP a hlavně hotdog Ripper za 7 GBP, který bych se bál zvážit a z kterého by Cajthamlová byla v takovém šoku, že by si cigáro dala obrácené a klidně vyšlukovala celej filtr.
Black palace je hovězí burger a asi jako všechny jejich burgery je jeho dominantní projev šťavnatost. A tím nemyslím jen šťavnatost masa, ale kompletního burgeru. Jak je toho docíleno ukazuje video s Jamie Oliverem a taky to lze očumovat díky otevřené kuchyni.
Výsledkem rozhodně není burger manekýn, což asi od pokérovaných pankáčů nikdo nečaká. Já ale ani nečekal takovou nálož v chuti a textuře, kterou od té doby nic nepřekonalo. Stejně tak zatím nebyla překonána brutalita s jakou byl sestaven jejich hot dog. U nás zdegenerován do podoby “párek v rohlíku” v Meat Market vyšlechtěn do kalorického monstra. Žádný rohlík, ale hutná válcovitá houska, žádný párek, ale klobáska a aby to nebylo suché tak ještě omotaná slaninou. Jen tak to dát do housky by byla škoda, takže dolů jde nakládaná zelenina, pak klobáska v dárkovém balení a na to nasekaná cibule. A to ještě není konec, následuje něco jako jemná našlehaná hořčice, klasická hořčice, smažená křupavá cibule a tři plátky nakládané okurky. Jak se takové monstrum vlastně konzumuje? Blbě, naštěstí na každém stole je velká role papírových ubrousků.
Při první návštěvě na jaře jsem si naivně poručil burger na místě a hotdog s sebou. Při vzpomínce na to jak mi pak bylo z přejezení blbě je mi blbě i teď Varuji všechny, kteří by s podobnou blbostí koketovali! Raději si postupně projděte komplet nabídku burgerů a hotdog si dejte jedině po důsledném vyhladovění a při dostatku času. Pak na Meat Market budete s láskou vzpomínat a s radostí se vracet. K dokonalosti mi chybí jen lepší nabídka piva, které klidně ať zůstane české, ale určitě ne supermarketové a v plechu.
[...] zvládnutí připravky je možno vypravit se do master levelu. Potřebné vlastnosti k úspěšnému zvládnutí jsou [...]