• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Tažín aneb arabský eintopf

Rubrika Report, Z domova. Sunday, 14. June, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, Rachad, Škola vaření
Jun 14

V sobotu 13.6. bylo krásně a já jsem zašel na workshop, kde jsem ochutnal čtyři různé tažíny, sladký čaj ze sušených limetek s kardamonem, hamanovy uši a taky jsem se naučil čistit kalamáry.

Tajine workshop

Akci pořádal Rachad, který má slušnou základnu fanoušků a jeho ultras za ním jezdí do Brna až z hlavního města! Sešli jsme se na zahrádce Klubu cestovatelů Brno a do jejich arabské restaurace budu muset s Kikou co nejdříve zajít, jídelní lístek, kuchař i provozní vypadali sympaticky :-)

Tajine workshop

Co je tedy ten tažín? Tažín není konkrétní recept, je to styl přípravy jídla, kdy se všechny suroviny dají do jedné uzaviratelné nádoby a při pomalu klesající teplotě se dlouze dusí. Ta nádoba vůbec nemusí být ta klasická s kuželovou poklicí, stačí jakákoliv uzavíratelná, která přežije pobyt v troubě a bez problémů jde použít třeba i Remoska. Klesající teplota při vaření vychází z původní přípravy na ohni, kam se tažín dal a nechal být. Jak oheň vyhasínal a chladnul, klesala logicky i teplota. V kuchyni se tažín snadno udělá v troubě, stačí půlhoďka na 200 a pak to tam tři hodiny nebo déle nechat na 140.

Tajine workshop

Co se surovin týče, je to hodně pestré a záleží hlavně na tom co je zrovna “na skladě”. Konkrétní recepty jsem si nepsal, Rachad je slíbil poslat a my všichni mu to věřili, takže si to nepsal asi nikdo.

Lamb tajine

Celkem jsme dělali čtyři různé tažiny, tři klasické a pak jeden netradiční – tuniský tažín, což je pečená vaječná omeleta, kam jsme dali cibuli, pečené kuřecí maso, harisu, petržel, kurkumu, sůl a pepř. Tento tažín se dělá jen krátce, takže jsme za chvíli měli první ochutnávku. Chutnalo to dobře, je tam velký prostor pro koření, asi proto aby se toho tunisani nikdy nepřejedli :-)

Tunisian tajine

Tři klasické tažíny byly hovězí (na závěr dochucený kávou a datlema), jehněčí a s mořskýma potvorama. Maso se nakrájelo na větší kusy, zásadní složkou bylo vždy koření (pamatuju si jen mletý římský kmín, kurkuma, kardamon), na zahuštění se použila červená čočka, cizrna nebo brambora a o zajímavé dochucení se postarali datle, sušené limetky nebo v soli a vlastní šťávě naložené citróny. Vše k dostání až v dalekém Farahu. Jako zdroj tekutiny pro dušení se použila loupaná rajčata z plechovky a já bych klidně přidal i trochu červeného vína (do mořských potvor bílého), což by arab jíst nemohl, ale já jo, muhaha.

Tajine workshop

Hovězí tažín jsme nechali dělat asi něco přes tři hodiny a na posledních patnáct minut se přidalo malé presso a datle, které udělali skvělou dochuť a byl to můj favorit. Po tak dlouhé přípravě šlo maso bez problému krájet lžičkou a ta nasládlost spolu s kávou a kořením se mi hodně líbila.

Beef tajine

Mořské potvory z remosky tolik času nepotřebují, nejvíc zdržovala chobotnice, ale nějaké dvě hodinky jí bohatě stačily. Klidně bych nedával žádné “exotické” koření, dusil to jen na bílém víně a s bagetou by to bylo skvělé středozemní jídlo.

Seafood tajine

Jehněčí tažín byl taky povedený, ale na hovězí neměl. Ještě bych měl poznamenat, že přílohou k tažínům rozhodně není kuskus, protože by se musel připravovat bokem, což je v rozporu s tím, že na tažín od založení není už potřeba chytat. Navíc kuskus se má dělat v páře nad jídlem, ke kterému se podává, to opět u tažínů nejde. Jako přílohu jsme pochopitelně měli arabský chleba. Ten jsme si teda nedělali, protože malá pracovní deska nebo co, ale aspoň jsme viděli přípravu a ochutnali hamanovy uši.

Lamb tajine

Jo a pití! Sladký čaj ze sušených limetek a kardamonu. Chutná 100x líp než voní a je naprosto snadný na přípravu. Jen se ve sladké vodě svaří sušené limetky, kardamon a pít se může teplý i studený.

Dried limes tea

Akce to byla podařená, to poznám podle toho, že minimálně 50% receptů chci sám vyzkoušet. Tak doufám, že to Rachad před dovolenou prací v Řecku stihne poslat! :-)

Komentářů: 2

  1. Recepty na tažíny | Michal Sänger foodblog 18.June, 2010

    [...] Související: Tažín aneb arabský eintopf [...]

  2. Marek 31.July, 2015

    Dobrý den, kde by se dal prosím koupit v ČR kvalitní tajine? Narazil jsem třeba na tenhle ehop : http://www.znackovenadobi.eu/tajine-emile-henry-hrnce/ , ale nejsem si úplně jistý, jak moc ten hrnec bude kvalitní. Nevíte o někom, kdo by je přímo vozil z Maroka? Díky!



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek