• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Degustační večer s vinařstvím Croy v La Bouchée

Rubrika Recenze, Z domova. Tuesday, 20. October, 2009 publikoval Michal Sänger Tags: Brno, La Bouchée, restaurace, víno
Oct 20

Ani nevím proč, ale nějak jsme se tomuto podniku vyhýbali. Konečně se ale podařilo, že my jsme měli čas a v La Bouchée byla tradiční akce “Víno měsíce”, což je speciální menu spolu s vínem, které je ten večer prezentováno a po zbytek měsíce nabízeno.

La Bouchee

La Bouchée je v centru Brna na ulici Údolní a první čím mě zaujali byl jejich fakt pěkný web. Hezký je třeba jejich představení personálu, docela často probíhající tématické akce a nebo “Labužnické obědové menu” v takovém tom fajn francouzském stylu. Jídelní lístek upravují dle sezóny a zrovna se chystá podzimní varianta. Těšit se prý můžeme na pečenou červenou řepu, polévku ze žluté papriky a pokud si pamatuju, tak bude i nějaká zvěřina.

My jsme zašli na akci, kterou pořádají každý první pátek v měsíci, kdy představí vína vybraného moravského vinařství napárovaná k čtyřchodovému menu (Včetně vína 569 CZK). Akce je to poměrně komorní, osm stolů v zadní místnosti. Začátek měl být v 19:00, ale bylo asi 15 minut zpoždění a bylo škoda, že jsme nedostali aspoň nějaké pečivo a máslo.

Zdenek Balga, Michal Hajek, Daniela Kundrova

Úvodní slovo si vzala Daniela Kundrová a Michal Hájek, kteří ve stručnosti představili menu a vína, která k jídlům vybrali a proč. Myslím že působí hodně dobře, když se kuchař nebojí ukázat lidem, pro které vaří a popřát jim dobrou chuť. Respect! :-)

Zdenek Balga

Dál už pokračoval Zdeněk Balga z vinařství Croy, který mezi jednotlivými chody prezentoval zvolené víno a některé aktivity svojí firmy. Croy – wine & design manufacture je na trhu teprve rok a půl, ale od začátku mají nakročeno do světa a tomu je přizpůsoben i název. Snaha o expanzi se ovšem opírá o jasnou lokální identitu a tak se krajka kroje z Podluží stala hlavním grafickým prvkem.

Celkově na mi Croy přijde jako progresivní firma. Mají fanpage na Facebooku, jsou v Secondlife, nabízí agroturismus, zážitky (střílení na špačky mi nepotvrdil, ale na traktoru bych si prý mohl zajezdit bez problému) a v létě masáže a slowfood piknik ve vinohradu. Nabízí taky vytvoření originálních cuvée nebo kolekcí vína, což může být jedinečný dárek. Bohužel nemám vůbec představu o cenách a celkově mě jejich web zklamal, neslyšet to od pana Balgy, tak asi nepochopím o čem Croy je a než eshop bez cen, to raději žádný.

Cappuccino z cerstvych lisek

Byli jsme už slušně vyhladovělí, než jsme dostali první chod – krémové cappuccino připravené z čerstvých lišek. Víno už jsme popíjeli při prezentaci vinařství, byl to Ryzlink Rýnský 2008, pozdní sběr. Jako obvykle jsem si k vínu nedělal poznámky, takže vím jen, že se mi pilo dobře, můj vítěz to nebyl ovšem Kristýnu si získal. Jídlu bych změnil prezentaci, v hrníčku by mi to přišlo lepší, ale chuťově bylo perfektní.

Sneci ze Champagne

Teplý předkrm byli šneci ze Champagne gratinovaní rokfórovým máslem a k tomu jsme pili Muškát Ottonel 2008, kabinet. Šneky jsem jedl párkrát a nikdy jsem z toho moc nadšený nebyl, takže jsem byl rád, že mi poprvé skutečně chutnali. To rokfórové máslo jsem z malé formičky doloval pečivem a udělal bych to znovu! :-) Jak se ve vínu moc nevyznám, tak u muškátu si myslím, že bych ho poznal jen podle vůně (no ale sázet se nebudu!). Tento exemplář opět nádherně voněl a hodně “voňavě” i chutnal, cěhož já se ale rychle přepiju.

Peceny okoun nilsky na kremu z hlivy ustricne

Hlavní chod byl pro mě absolutní vítěz jak v jídle tak ve víně. V pánvi pečený okoun nilský na krému z hlívy ústřičné doplněný krupicovým nokem a Veltlínské zelené 2008, jakostní. Ryba byla naprosto dokonalá a houbový krém k tomu šel skvěle. No a víno jsem si nechal dolít několikrát. Lehké, svěží a pro mě až navykově pitelné :-)

Domaci Cheesecake

Jako dezert byl domácí cheesecake, ochucený přelivem z glazovaného hroznového vína a pil se Müller Thurgau 2008, pozdní sběr. Koláč ozdobený Měsíčkem Lékařským byl docela hutný a spolehlivě nás dorazil. K vínu vím jen to, že nešlo o žádný očekávatelný cukříček a k cheesecake to ani nebylo potřeba.

La Bouchee

Nakonec se dostalo i na digestiv, což byla Marhool Croy, tedy krásná, voňavá, zlatavá meruňkovice. Skvělá tečka za povedeným večerem. S La Bouchée i Croy jsme se potkali poprvé a máme z toho dobrý pocit. Doufám, že až tam zajdeme znovu, budou mít ten Veltlín!

Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek