• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Naše sobota na Prague Food Festival 2010

Rubrika Report, Z domova. Monday, 31. May, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: PFF, Praha
May 31

Začnu rovnou nejdůležitější informací pro všechny budoucí návštěvníky této akce: pokud jen trochu můžete, nejezděte v sobotu a rozhodně si kupte vstupenku v předprodeji. Nám se povedla jen ta druhá část a taky je to na celkovém dojmu znát.

Prague food festival 2010

Myslím že u českých gastroakcí lze větší nával zažít jen když Tesco ohlásí akci “Máslo za 10 a pivo za 5″. Ještě když jsme těsně před dvanáctou stoupali k hradu po Starých zámeckých schodech, tak jsme si libovali, jak nám přeje počasí a že výhled na Prahu bude super. Výhled na Prahu tedy super byl, ale výhled směrem k vstupu rozhodně ne.

U vchod do areálu byly celkem čtyři pokladny a jestli jsem to správně pochopil, tak jedna byla pro lidi se vstupenkama koupenýma ne internetu, dvě pokladny byly pro lidi se vstupenkama z předprodeje skrz Ticketpro a pouze jedna zůstala pro ty, kteří si vstupenku teprve chtěli koupit. Tento systém se dav dozvěděl pouze ve své přední části, takže další zmatek vznikal, jak se lidé snažili dostat ke správné pokladně. Navíc rozhodně neplatilo, že kdo si počká, ten se dočká. Okolo jedné se přestalo na hodinu pouštět a ve dvě oznámili že nejméně ještě další hodinu nebude žádná změna…

Nemít vstupenky z předprodeje, tak můj report končí, protože už bych na to něměl nervy. Naštěstí jsme vstupenky měli a během pouhé půlhodinky jsme byli uvnitř a já můžu pokračovat fotologem toho hlavního proč jsme do Prahy vlastně přijeli – jídla.

Como

Bazalkova panna cotta

Jako první jsme narazili na Como, kde grandy inkasovala internetová celebrita. Udělali jsme velikou chybu, že jsme si dali jen dokonalou bazalkovou panna cottu s jahodama v balzamikovém octu (2G). Když jsme se později vrátili, tak už tam byla fronta minimálně na čtvrt hodiny a to se nám čekat nechtělo.

Ustrice

Ustrice

U stánku Nowaco jsem si nechal naložit tři ústřice (3G) a krátce si tak zavzpomínal na Bretaň. Velký respekt si zaslouží dva pánové, kteří tam ručně ústřice páčili, protože to je strašná dřina a příště by jim Nowaco mělo pořídit lepší nástroj. Mimochodem na minulém ročníku bylo možno si na ústřice naložit ještě třeba šalotku nebo křen, letos byl jen citron.

Budha Bar

Hovezi wok s thajskou bazalkou

Budha Bar nás nalákal na Hovězí wok s thajskou bazalkou (6G). Označil bych to za příliš kompromisní verzi thajské kuchyně, rozhodně to chtělo víc chilli nebo měli mít aspoň pro zájemce k dispozici něco na dochucení.

Prague food festival 2010

Prague food festival 2010

Za velký hit letošního ročníku se považuje 60 dnů vyzrálé hovězí od Ambiente, kteří měli asi nejlépe umístěný stánek. Hit jejich nabídky vidím hlavně v tom, že jde o “proof of concept” toho, že z českého hovězího jde udělat super steak. Vyzkoušeli jsme ho grilované s pažitkovým máslem i pečené s křenovou omáčkou (6G každý). Jako příloha byly lanýžové chipsy, jejichž lanýžovost spočívala v pokropení lanýžovým olejem. Maso bylo skvělé a bylo by pěkné, kdyby se dalo bežně koupit. Křenová omáčka byla hodně divná a připomínala spíš křenem decentně ochucenou majonézu. Místo toho jsme měli raději zkusit tatarák.

Prague food festival 2010

Prague food festival 2010

Povedené sushi nabízela Sakura. Ochutnali jsme klasické maki s lososem (2G) a Miso tofu polévku (2G).

Prague food festival 2010

Kdyby se v polévce Tom Yam (3G) od Corinthia Rickshaw slávky vyměnily za krevety, tak by to bylo asi naše nejlepší jídlo na letošním ročníku. Byla slušně pikantní, dokonce nám i nabídli extra chilli, takže jediná chyba byly trochu rozvařené slávky.

Prague food festival 2010

Do Hergetovy cihelny jsme si zašli na nóbl hamburger s foie gras, domácími hranolky a lanýžovou majonézou (5G). Nevím jestli bulky posypané mákem byl záměr, čekal bych klasický sezam, ale jinak byl burger parádní stejně jako cibulový kroužek. Naopak velmi špatné byly hranolky, které vypadaly jako by někdo dělal americké brambory a na poslední chvíli si to rozmyslel.

Prague food festival 2010

Velké zklamání byl dezert u Café Imperial. Za tři grandy jsme si dali pusinky s lesním ovocem a vanilkovou pěnou. Zásadní problém spatřuji v tom, že jsme nenašli pusinku a taky nevím jestli višně nebo rybíz patří mezi lesní ovoce.

Prague food festival 2010

Prague food festival 2010

La Finestra svůj stánek spojila s prezentací přístroje Cooking Chef od Kenwood. Za 10 grandů jsme si dali jejich výhodnou nabídku – dva chody plus dva chody z cooking chef menu. To konkrétně znamenalo Vitello tonnato, telecí ossobucco se šafránovou bramborovou kaší. Cooking chef menu se skládalo z tomatového krému s pěnou z mozzarely a krémového rissota s chřestem.

Prague food festival 2010

Rissoto jsme reklamovali, protože bylo studené a za jednu studenou jsme dostali hned dvě porce tepelně v pořádku, ale zase by ta rýže ještě minutku potřebovala.

Prague food festival 2010

Ostatní jídla byla bez chyby ovšem jejich nejlepší kousek jsme si museli koupit za další 4 grandy. Šlo o nugátové tiramisu s pistáciovým piškotem a maxi ostružinou.

Prague food festival 2010

Do Alcronu jsme zašli ochutnat dezerty. Vanilková kaše s jasmínovou rýží a višněmi (3G) mi víc než dezert přišla jako skvělá mléčná rýže, kterou si občas dávám na snídani. To krásně vychlazená čokoládová pěna (3G) byla dokonalá!

Prague food festival 2010

Jediná větší fronta, kterou jsem byl ochoten absolvovat byla u Mandarin Oriental. Za 7G jsem si dal hovězí líčka glazírovaná v pepřové omáčce s restovanou zeleninou a dušenou rýží. Maso se dalo krájet i plastovou lžičkou a pepřová omáčka měla slušné grády.

To je asi tak vše, co jsme za tu sobotu ochutnali a asi bych měl ještě krátce srovnat s minulým ročníkem.

V první řadě musím říct, že před rokem bylo děsné počasí, ale možná díky němu nebyl takový nával a proto se mi to minule líbilo víc. Fronty a únavné čekání na všechno mě ničilo. Stejně jako před rokem se našlo dost úzkých míst, zejména u pivního stánku číslo 5 a zákaz vstupu na trávu rozhodně situaci nepomohl.

Taky mi přišlo, že se zvedly ceny. Za jeden grand se nedalo ochutnat skoro nic a dezerty za 3 nebo dokonce 4 grandy mi přišly totálně mimo.

Co se povedlo bylo rozhodně počasí a výhled na Prahu. Pivo Leffe Bruin a Stella Artois (1G) do správných sklenic bylo fajn, víno jsme nezkusili žádné. Všiml jsem si, že další grandy bylo možno koupit od prodejců, kteří areálem procházeli, což se určitě hodilo.

Prague food festival 2010

Další ročník navštívím pravděpodobně jen pokud budu mít šanci dorazit jindy než v sobotu. Nadšenec do gastronomie, který ještě na Prague Food Festival nebyl bude nepochybně nadšen tak, že přežije i sobotní nával, který nám zbytečně kazí jinak pozitivní dojem.

Komentářů: 15

  1. J.Č. / Jižní svah 31.May, 2010

    Týjo, tak zážitek v pátek odpoledne byl o dost jiný, bez tlačenic a nějak moc dlouhých front, prostě velká pohoda a o dost lepší zážitek než loni. No jo…

    Jo a naprostý souhlas s tou “mléčnou rýží” u Alcronu, přesně jak říkáš. Má oblíbená snídaně dotažená k dokonalosti :o )

  2. Michala 31.May, 2010

    Není ta imperialová pusinka přímo ten bílý kopeček na fotce?:)
    Jinak díky za report, možná se rozpláču, že jsem nebyla, jestli si přečtu ještě jeden další:)

  3. monika 31.May, 2010

    Moje pusinka z imperialu vypada mnohem lip :) ) a chutnala božsky

  4. Michal Sänger 31.May, 2010

    monika – byla by fotka?

  5. Prague Food Festival 2010 | Cuketka.cz 31.May, 2010

    [...] Sobota na Sänger foodblog [...]

  6. Michal Sänger 31.May, 2010

    Michala – pokud ano, tak kde je pak vanilková pěna? :-)

  7. Zuzana 31.May, 2010

    Tak my byli v pátek a to fakticky žádné fronty, paráda.

  8. Ondřej Pohorský 31.May, 2010

    My měli v pátek hgamburger se sezamem (http://www.poho.cz/prague-food-festival-2010/), nejspíš jim v sobotu došly.

  9. Milan Vinš 31.May, 2010

    Já jsem si bohužel zažil sobotní mačkanici před vstupem. Příchod kolem jedné, fronta od nádvoří až po schody, info, že do 15.00 dovnitř nikoho nepustí. Následoval čelem vzad a snad příště ..

  10. Michala 31.May, 2010

    Michal: Detail :) )

  11. Olu 31.May, 2010

    Chválím za nádherné fotky a vyčerpávající report… Až se mi sběhly sliny. Jen ty ceny mi přijdou docela šílené – 75 Kč za degustační porci polévky, 100 Kč za tiramisu… Chtěla jsem letos jet, ale jako studentka si to ještě asi dlouho nebudu moct dovolit:-)
    (Jako kompenzaci mlsám pecorino a parmazán, co mi z Itálie přivezla babička:-)

  12. dalda 31.May, 2010

    Já chtěl jet také v sobotu, ale po čtení netu jsem zajel až v neděli a byl jsem nadšen. Hned ve 12 tam ještě ani nebylo moc lidí a nejlepší bylo pomalu dušené telecí kolínko z Prosecca.

  13. smartynaf 1.June, 2010

    …jak již bylo uvedeno níže, výše, prostě tady: Souhlasím s tím, že počasí bylo luxusní, papu a prostředí také i když organizace vstupu, lístků atd mohla být lépe zvládnutá.
    Ale také musím bohužel souhlasit s tím, že má li být víno de facto demo, degustace, prezentace vinařství (pivovaru, restaurace…) proč stojí proboha deci 3-5 G? sekt, šampaňské 10G. Necupital kolem mne houslista v rukavičkách a nebyl jsem v zahradách sám, na to aby stálo degustační deci vína 75 – 100 a více korun, ne? to mne trochu mrzí, byznys je jedna věc, ale…
    Jinač povedená akce a po shlédnutí foteček bych si to zas všechno dal….. :o )

  14. Michal Sänger 1.June, 2010

    smartynaf – jojo já pil raději pivo. Za vínem je lepší vyrazit na Valtické vinné trhy, tam za ochutnávku většiny vín dá člověk 5 korun a max je 40 za šampióna.

  15. Kytka 1.June, 2010

    Olu: na ušetření doporučuju vyrazit ve více lidech a porce si dělit. Mají být sice degustační, ale často bych je označil spíš za předkrmové a sám se jich člověk docela brzy přejí.
    Co se týče nápojů pil jsem vodu ze Sigg láhve ve fotobrašně a ochutnal jsem sherry za 1 grand u andaluského stánku. Víno bylo opravdu hodně drahé a Stellu abych to řřekl slušně nemusím. O Leffe jsem přemýšlel, ale nakonec jsem si za poslední grand dal raději sorbet v Rickshaw.



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek