• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Meat market, London

Rubrika Ze světa. Monday, 22. October, 2012 publikoval Michal Sänger Tags: hamburger, Londýn
Oct 22

Zašel jsem v Londýně omrknout a hlavně ochutnat jeden aktuální gastronomický hit. A kromě oblíbenosti, je to asi i trend, na který si u nás budeme muset ještě hodně dlouho počkat. Protože přirovnám-li to k vývoji hudby, tak u nás jsme rádi za vydařenou produkci 30. let, zatímco v Londýně už sály vyprodává punk.

Meat Market

To přirovnání k punku myslím hodně volně, je mi jasné, že punk a jídlo moc lákavě asi působit nebude, ale tady to myslím spíš jako vzepření se zažitým konvencím, uvolněnost a chuť dělat si věci po svém.

Nejprve tedy něco málo k historii tohoto podniku. Na počátku byl Meat Wagon, pak Meat Liquor a jako poslední vznikl Meat Market. Meat Wagon byl jen pojízdný přívěs, který pomohl zpropagovat Jamie Oliver a v tom videu je vidět i jejich zásadní produkt a technika. Když se tihle gastro-punkeři dostali do médií, vykašlali se na kočovný život a otevřeli Meat Liquor, kde se vyřádili jak gastronomicky, tak esteticky. Meat market je oproti tomu menší, klidnější a nezkušeným jedincům bych ho doporučil pro úvodní seznámení, protože Meat Liquor může být hodně divokej, ale o tom až příště.

Meat Market Meat Market

Bistro je v prvním patře Jubilee hall v Covent garden, takže pekně v centru, pěšky všude kousek. Poprvé jsem tam byl na jaře v neděli večer a podruhé na začátku října v pátek okolo třetí odpoledne. Ty časy nepíšu jen tak, je totiž pravděpodobné, že jindy je tam hodně narváno a půlhodinová fronta se bere jako úspěch. Když jsem tam byl já, tak žádná fronta nebyla a obsazenost byla lehce nad polovinou kapacity. To v Meat Liquor jsem na mrazu stál venku hodinu než jsem vůbec mohl u baru čekat na místo u stolu, ale to zase předbíhám.

Nabídka je velmi stručná a jednoznačně zaměřená na burgery a hotdogy v kvalitě, která vám změní život :-) Celkem dlouhý pult, otevřená kuchyně a vysoké stoly v řadě na ochozu nad halou, kde maso vystřídaly stánky s hadrama a blbostma pro turisty. K zásadním designovým prvkům interiéru patří záplava menších svítících cedulí s nadšenými tweety, dveře na toalety nadepsané “Chicks” & “Dicks” a hlavně černá zeď s nápisem “Konvertovaní vegetariáni” pod kterým je rostoucí seznam jmen.

Converted veggies, Meat Market

Ceny “hlavních chodů” oscilují okolo 7 GBP, plechovkové pivo okolo 4 GBP (Budvar a žatecký Hobo), nekonečný kelímek nealka (cola, fanta, sprite) je za 2.50 GBP a pak jsou tam ještě nějaké chuťovky (z dezertů jen zmrzlina), ale k tomu jsem se zatím nedostal. K čemu jsem se dostal jsou jejich těžké váhy – Dead hippie a Black palace burger za 7.50 GBP a hlavně hotdog Ripper za 7 GBP, který bych se bál zvážit a z kterého by Cajthamlová byla v takovém šoku, že by si cigáro dala obrácené a klidně vyšlukovala celej filtr.

Ripper and Black palace, Meat Market

Black palace je hovězí burger a asi jako všechny jejich burgery je jeho dominantní projev šťavnatost. A tím nemyslím jen šťavnatost masa, ale kompletního burgeru. Jak je toho docíleno ukazuje video s Jamie Oliverem a taky to lze očumovat díky otevřené kuchyni.

Dead hippie, Black palace

Výsledkem rozhodně není burger manekýn, což asi od pokérovaných pankáčů nikdo nečaká. Já ale ani nečekal takovou nálož v chuti a textuře, kterou od té doby nic nepřekonalo. Stejně tak zatím nebyla překonána brutalita s jakou byl sestaven jejich hot dog. U nás zdegenerován do podoby “párek v rohlíku” v Meat Market vyšlechtěn do kalorického monstra. Žádný rohlík, ale hutná válcovitá houska, žádný párek, ale klobáska a aby to nebylo suché tak ještě omotaná slaninou. Jen tak to dát do housky by byla škoda, takže dolů jde nakládaná zelenina, pak klobáska v dárkovém balení a na to nasekaná cibule. A to ještě není konec, následuje něco jako jemná našlehaná hořčice, klasická hořčice, smažená křupavá cibule a tři plátky nakládané okurky. Jak se takové monstrum vlastně konzumuje? Blbě, naštěstí na každém stole je velká role papírových ubrousků.

Ripper, Meat Market

Při první návštěvě na jaře jsem si naivně poručil burger na místě a hotdog s sebou. Při vzpomínce na to jak mi pak bylo z přejezení blbě je mi blbě i teď :-) Varuji všechny, kteří by s podobnou blbostí koketovali! Raději si postupně projděte komplet nabídku burgerů a hotdog si dejte jedině po důsledném vyhladovění a při dostatku času. Pak na Meat Market budete s láskou vzpomínat a s radostí se vracet. K dokonalosti mi chybí jen lepší nabídka piva, které klidně ať zůstane české, ale určitě ne supermarketové a v plechu.

Take away, Meat Market Meat Market

Komentářů: 1

  1. Meat Liquor, London | Michal Sänger foodblog 23.October, 2012

    [...] zvládnutí připravky je možno vypravit se do master levelu. Potřebné vlastnosti k úspěšnému zvládnutí jsou [...]



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek