Jelikož v neděli jdeme zase, je už nejvyšší čas blognout poslední kurz v roce 2009. Byl zaměřen na francouzskou kuchyni a zase jsme si to užili.
Sraz byl 6.12. v 10 dopoledne na známém místě, vstupné bylo 2000 CZK a na programu byla následující sestava:
- Koláč s čekankou a modrým sýrem. Salát s dijonskou vinaigrette.
- Provensálská rybí polévka s rezavou majonézou.
- Konfitované kachní stehno s omáčkou z hrubozrné hořčice.
- Klasický vanilkový pálený krém (crème brûlée).
Těsto na quiche jsme si dělali vlastní a ta triviálnost výroby mě až zarazila. Nějaké kupované “křehké těsto” už se u nás doma nechytá.
Rybí polévky jsme dělali nehoráznej kotel a vedle očekávatelných ryb, mrkve a třeba cibule, tam velkou roli hrálo sladké víno, badyán a šafrán. Rezavá majonéza je majonéza bez vejce a hlavní surovina je tam pečená paprika!
Konfitované (v tuku vařené) kachní stehno je něco tak jednoduchého a přitom neskutečně dobrého, že po odeznění euforie se dostaví tázavý smutek “Proč to asi tak 95% českých restaurací běžně nemá v nabídce?!”. Přitom konfitovat v olivovém oleji se dají taky ryby!
No a crème brûlée, kde když člověk vychytá pomalé pečení ve vodní lázni a při servisu ještě efektně zamachruje flambováním, tak mu každý host němým vykloubením dolní čelisti vzdá hold.
Vedle vaření jsme si pochopitelně i pokecali, mohli si očichat lanýže, odhlasovat si, že to teda spíš smrdí než voní a pokud voní, tak rozhodně nijak lákavě Nakonec jsme všechno snědli, něco si odnesli domů a těšili se na další kurzy v novém roce.
[...] že stačí projevit zájem a Michal Göth hned nadšeně vysvětlí, předvede, naučí. To nás na podzimním kurzu zajímalo jak vlastně voní lanýže a jelikož byla zrovna sezóna, tak jsme si mohli očichat [...]