• Home
  • O blogu
Blue Orange Green Pink Purple

Výlet do asie

Rubrika Ze světa. Thursday, 1. April, 2010 publikoval Michal Sänger Tags: asie, bangkok, emirates, hong kong, ko lanta, phi phi, thajsko
Apr 01

Byl to zatím rozhodně nejdelší gastrovýlet jak časově tak kilometricky. Na začátku března jsme před zimou utekli do jihovýchodní asie s nadějí, že až se koncem měsíce do evropy vrátíme tak všude už bude jaro. Jaro si teda představuju jinak, ale výlet rozhodně naše představy predčil.

Maya beach

Kam jsme jeli a o čem snad budou následující příspěvky? Hlavním cílem bylo Thajsko, konkrétně Bangkok a pak ostrovy na jihu jako Phi Phi, Lanta a Samui. Při zpáteční cestě se naskytla možnost letět pres Hong Kong a mít tam asi 7 hodin na přestup, což nešlo odmítnout. Letěli jsme s Emirates a jejich přístup k jídlu si taky zaslouží samostatný příspěvek.

Wine time with Emirates

Bangkok

Khao San road

Neoficiálně 15 milionů obyvatel, chaos, totální zácpy a infarktová kombinace vlhkosti a vedra, které ani v noci nekleslo pod 30 stupňů. To všechno jde přežít pokud má člověk rád jídlo, protože hlavní město Thajska může nabídnout totální gastronomické orgie, za které lze jen velmi obtížně utratit víc jak 150 CZK na den.

Streetfood in Bangkok

V kteroukoliv denní dobu jsme bez problémů a nejlevněji jedli u stánků na ulici. Stačilo si všímat, kde je největší nával místních.

Food court in MBK

Taky jsme se super najedli v jejich obrovských nákupních centrech, které mají pro jídlo vyčleněno celé patro a kromě jídla poskytují evropanovi další super zážitek – evropské záchody :-)

Blue elephant cooking school

Absolvovali jsme celkem tři školy vaření, první byla v Bangkoku, jmenovala se Blue Elephant a byla to naprostá pecka. Začali jsme výletem na ranní trh, který začíná okolo třetí ráno, takže když jsme tam dorazili okolo deváté, měli už předzavírací pohodičku.

Blue elephant cooking school

Pak jsem si zavařili pět chodů, proběhla slušná dávka teorie a pro potěchu ega jsme dostali i diplom.

Phi Phi

Viking Natures resort Phi Phi

Nádherný malý ostrov na jihu, který výrazně provařil film Pláž. Kromě bezkonkurenčního koupání v nejteplejším moři co jsem kdy zažil jsme si dali další školu vaření – Pum’s cooking school.

Pums cooking school Phi Phi

Byl to hodně jiný styl a ukázka toho, že thajské jídlo nemusí automaticky znamenat pálivé jídlo.

Ko Lanta

Ko Lanta

Podle průvodce to měl být ostrov, kam se vyplatí utéct před turistama okupovaným Phuketem nebo Phi Phi. Až tak docela to teda neplatilo, resorty si rozparcelovaly všechny použitelné pláže, ale oproti Phi Phi tam rozhodně bylo klidněji i levněji.

Time for lime cooking school

Zmáknuli jsme tam poslední školu vaření, jmenuje se Time for Lime, má bezkonkurenčně nejlepší polohu přímo na pláži a zase trochu odlišný styl než předchozí školy.

Původně jsme plánovali dát ještě školu vaření na Ko Samui, SITCA vypadá dobře, ale už jsme byli z toho vaření nějak utahaní a zejména celý ten ostrov je dost drahej, takže jsme to přehodnotili a nechali si raději nějakou tu zlatku na Hong Kong.

Hong Kong

Hong Kong skyline

Byli jsme tam jen na skok, ale možná o to víc nás to fascinovalo. Čtvrtý nejhustěji obydlený stát světa, mnohem menší než jsme čekali a mnohem barevnější a do výšky vystavěný, než jsme si dovedli představit.

Jaký je z pohledu gastronomie? Bourdain svoje pocity z návštěvy přirovnal ke kuličce, která lítá v pinballovém automatu a myslím, že to trefil dobře. Hong Kong má asi 70% obyvatel České republiky, ale v aktuálním průvodci Michelin má celkem 43 restaurací s aspoň jednou hvězdou a dalších 45 jich dostalo Bib. Vzhledem k rozloze je tedy velmi těžké narazit na špatnou restauraci :-) Přečíst se o tom dá i u Cutie, která tam byla chvíli před náma.

Yung Kee Restaurant Hong Kong

My jsme si vybrali restauraci Yung Kee, která kromě jiných ocenění dostala teď i hvězdu od Michelina a ftipný bylo, že ani manager podniku, který byl zrovna na place o tom neměl vůbec tušení a spíš vypadal, že ani neví co ten Michelin je.

Century egg

Sedmichodové menu mělo jako nejvetší úlet stoleté vejce, které překvapivě chutná naprosto normálně.

Asie nás rozhodně zasáhla. Gastronomická říše, která funguje bez másla, vína nebo třeba olivového oleje. Trochu jsme do toho světa nahlédli a po návratu do Brna jsme hned valili k vietnamcům na tržnici omrknout dostupnost zásadních surovin. Vypadá to tam dobře, takže rozhodně bude mít smysl zveřejnit nějaké recepty plné kokosového mléka, koriandru, chilli, rybí omáčky a citrónové trávy :-)

Komentářů: 2

  1. Uzávěrka roku 2010 | Michal Sänger foodblog 31.December, 2010

    [...] vyrazil jsem oslavit narozeniny do Thajska [...]

  2. Hong Kong, den 1 | Michal Sänger foodblog 29.November, 2012

    [...] poslední zastavení jsem naplánoval podnik, kde jsme byli při naší první, super krátké, návstěvě Hong Kongu, Yung Kee. Ten podnik mě nepřestane překvapovat. Minule vůbec nevěděli že mají hvězdu a [...]



Zanechte komentář

Michal Sänger foodblog

  • Můj foodFlickr
    More Photos
  • RSS Zajímavé odkazy
  • Poslední články
    • Svatba na Hawaii
    • Uzávěrka roku 2014
    • Uzávěrka roku 2013
    • Madrid
    • Na cestě do Mexika
  • Stránky
    • O blogu
  • Archivy
    • February 2015
    • December 2014
    • December 2013
    • April 2013
    • March 2013
    • December 2012
    • November 2012
    • October 2012
    • September 2012
    • August 2012
    • July 2012
    • June 2012
    • May 2012
    • April 2012
    • December 2011
    • May 2011
    • April 2011
    • February 2011
    • January 2011
    • December 2010
    • October 2010
    • September 2010
    • July 2010
    • June 2010
    • May 2010
    • April 2010
    • February 2010
    • January 2010
    • December 2009
    • November 2009
    • October 2009
    • September 2009
    • August 2009
    • July 2009
    • June 2009
    • May 2009
    • April 2009
    • March 2009
    • February 2009
    • January 2009
    • December 2008
  • Meta
    • Log in
    • Entries RSS
    • Comments RSS
    • WordPress.org
  • Vyhledávání






  • Home
  • O blogu

© Copyright Michal Sänger foodblog. All rights reserved.
Designed by FTL Wordpress Themes brought to you by Smashing Magazine

Na začátek