Móda přímého prodeje potravin konečně dorazila i do Brna a to hned ve dvou provedeních. Malá, téměř undergroundová, forma je k vidění u kina Art a řádně propagovaná a neporovnatelně větší akce už podruhé proběhla na prýglu.
Bystrcké farmářské trhy
Od 8 do 13 hodin, v neděli, jednou za 14 dnů na parkovišti u hotelu Santon. Naplánovány jsou jsou zatím jen tři “pokusné” termíny aby se ověřil zájem prodejců i nakupujících. První termín, který byl 19.9. jsem nestihl a o nedělní dopoledne proválené v posteli jsem se připravil až 3.10.
Slušná propagace v regionálním tisku se postarala o masivní návštěvnost, takže auta parkovala už docela nadivoko a od šaliny k hotelu v obou směrech neustále přicházeli a odcházeli lidé.
Hlavní plocha byla na asfaltovém parkovišti za hotelem, ale další stánky byly i podél příjezdové silnice. Cattering ze Santonu prodával teplé jídlo, soundsystém tři statečných pánů s basou, harmonikou a houslema se postaral o hudební kulisu a masívní nápor návštěvníků vytvářel jarmareční nákupní horečku.
Nabídka byla pestrá, ale informace o produktech se stánek od stánku výrazně lišila a šance pohovořit s prodejcem byla skoro nemožná, protože dav nakupoval, jak kdyby měla být válka Okouknout zboží nebo si ho dokonce vyfotit bylo bez šance zejména tam, kde dávali něco ochutnat. Relativně v pohodě to bylo jen u stánků s vínem a květinama.
Teď něco k sortimentu. Ovozel jak bio, tak “normální” přímo od farmáře (snad) a ve skvělé formě, žádná sáčkovaná supermarketová nahnilotina. Nádherná cibule a několik druhů brambor, včetně různých velikostí! Spousta uzenin, klobásky, špek, sádlo, škvarky a taky chlazené pštrosí maso. Minule byl prý i chlazený punkevní pstruh, kilo za 125 CZK! Dvojitý stánek zabrala svou produkcí pekárna, ale jméno bohužel nevím, protože jsem furt zíral na ty jejich, asi tak tří kilové, pecny chleba (80 CZK). Dál se daly koupit ovčí a kozí sýry, med, medovina, víno, pochopitelně spousta burčáku a moštu.
Nepochopil jsem stánek prodávající směsi koření a pak mi tam ještě nepasoval stánek s mega kolama sýru Gran moravia a ementálu. Jednak to bylo dost drahé a druhák to přece není žádný místní produkt.
Nevím jaký zájem organizátoři očekávali, ale doufám, že jim to stačilo a nedělní trh na prýglu se stane stabilním zdrojem lokálně produkovaných potravin.
Čočkův BioJarmark
Trochu undergroundová, ale na Facebooku skvěle “komunikovaná” verze farmářského trhu. Každou středu od 17 hodin na zahrádce kina Art a následně ve čtvrtek doprodej. Přesně vycházejí vstříc poptávce, objíždí okolní farmáře (asi hlavně vysočina) a jejich produkty jednou týdně sváží prodávat do Brna.
V žádném případě nevozí jen ovoce a zeleninu, až mě zarazilo to jejich spektrum. Mají vajíčka, jogurty, sýry (zejména ty kozí!!!), máslo, skopové i kozí klobásky a teď anoncovali možnost objednat si maso bio hovězí, jehněčí nebo třeba husu.
Objednávat lze mailem nebo přes Facebook, nákup až na místě má jedno zásadní riziko – možná už nic nebude Co by chtělo zlepšit je informování o cenách, což je prý docela problém, jelikož se je většinou dozví až při nákupu od zemědělce a to bývá často až v den prodeje.
Z obou farmářských trhů mám radost a podle zájmu lidí nejsem sám. Snad to bude prosperovat a chválihodnou snahu nezruší nějaké úřední rozhodnutí. Pro inspiraci do budoucna přikládám fotku tržiště z Rennes, partnerského města Brna a třeba se jednou podobného prostoru taky dočkáme.
V sobotu 9.10. je mimochodem trh u Hansenu (pořádají ho) a na Moraváku
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs386.snc4/44902_442343973599_652053599_5323757_1572340_n.jpg
grympy – tak snad to nebude jen nějaká předvolební agitka.
Nicméně i kdyby byla, tak se asi půjdu kolem desáte na oba podívat, tak kdyby se chtěl někdo setkat, tak napište.
Tak a jak se poznáme?